Sekcja: Start
Jedzenie i picie
Kuchnia norweska


Kuchnia norweska |
Redaktor: KN | |
Największy wpływ na charakter tutejszej kuchni miało położenie geograficzne kraju. Ze względu na długie wybrzeże i wiele rzek jej podstawę stanowią ryby przyrządzane na wiele sposobów. Z brakiem gruntów rolnych wiąże się niewielka obecność w niej świeżych warzyw. Kuchnia norweska to typowa kuchnia Północy, dosyć ciężka i pożywna, dostarczająca wielu kalorii, szczególnie potrzebnych zimą. Oliwa z oliwek aż do niedawna była tu praktycznie nieznana, więc wiele dań przygotowuje się na maśle. Norwegowie jadają dużo nabiału, m.in. sery (kozie, żółty Jarlsberg), z mięs - baraninę, a także bardziej egzotyczne dla nas mięso renifera, foki i wieloryba. Najpopularniejszym dodatkiem do dania głównego, podobnie jak w Polsce, są ziemniaki. Źródło: wp |