OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Sekcja: Start arrow Jedzenie i picie arrow Kuchnia norweska
Kuchnia norweska
Redaktor: KN   
Największy wpływ na charakter tutejszej kuchni miało położenie geograficzne kraju.
Ze względu na długie wybrzeże i wiele rzek jej podstawę stanowią ryby przyrządzane na wiele sposobów. Z brakiem gruntów rolnych wiąże się niewielka obecność w niej świeżych warzyw.

Kuchnia norweska to typowa kuchnia Północy, dosyć ciężka i pożywna, dostarczająca wielu kalorii, szczególnie potrzebnych zimą. Oliwa z oliwek aż do niedawna była tu praktycznie nieznana, więc wiele dań przygotowuje się na maśle. Norwegowie jadają dużo nabiału, m.in. sery (kozie, żółty Jarlsberg), z mięs - baraninę, a także bardziej egzotyczne dla nas mięso renifera, foki i wieloryba. Najpopularniejszym dodatkiem do dania głównego, podobnie jak w Polsce, są ziemniaki.


Źródło: wp
 
Advertisement